Bröllopsfixare - Allt praktiskt beträffande Bröllopsfixare


Släktforskningsprogram

Släktforskningsprogram

När du släktforskar är det bra att dokumentera sin släktforskning på något sätt. Många börjar med en pärm eller skriver i information de hittar i ordbehandlingsprogram (MS Word eller Google DOcs) eller kolkylprogram (MS Excel eller Google Docs). Du kommer dock snart upptäcka att dessa program eller pärmar är otillräckliga för släktforskningen eftersom det är mycket att hålla reda på och du vill även snabbt kunna söka i informationen och visa din släktforskning ur olika perspektiv.

Rekommenderat är att du skaffar dig ett bra släktforskningsprogram tidigt. De moderna släktforskningsprogrammen innehåller många bra funktioner som är helt nödvändiga för en släktforskare. Detta kan vara som att:

  • Koppla och länka samman olika personer i din släktforskning
  • Standardiserade informationsfält vid släktforskningen för alla att definiera personer, roller, kopplingar till andra, födelse och dödsdag och källhänvisningar

Nästan alla släktforskningsprogram använder sig av Windows som plattform men det finns även en del nätbaserade program för släktforskning.

Det som är mycket viktigt när du väljer ett släktforskningsprogram är att det använder sig av GEDCOM-format. GEDCOM-format (GEnealogical Data COMmunication) är ett format som de flesta släktforskningsprogram använder vilket gör att det går relativt enkelt att exportera information från ett släktforskningsprogram till ett annat.Tips på bra släktforskningsprogram

När du väljer släktforskningsprogram kan du börja med att enklare program som gärna är gratis. Om du känner någon annan som släktforskar kan det vara bra att kanske välja samma program som honom eller henne.

Några bra program att välja bland är:

  • Min släkt som är ett mycket billigt och bra svenskt släktforskningsprogram.
  • Legacy Family Tree finns i gratisvariant på svenska med begränsad funktionalitet samt Deluxe Edition.
  • Gramps är ett släktforskningsprojekt som utvecklas ganska snabbt. Detta Open Source program är gratis och finns på svenska.
  • DISGEN är utvecklat av DIS, Föreningen för datorhjälp i släktforskningen, och är på svenska som började utvecklas 1982
  • Holger är ett mycket välanvänd svenskt släktforskningsprogram

Webbaserade släktforskningsprogram

Webbaserade släktforskningsprogram

Det finns ett antal webbaserade släktforskningsproram som är plattformsoberoende

  • GeneoTree är ett gratis släktforskningsprogram som är OpenSource och php-baserat och som har utvecklats sedan 2005.
  • HuMo-gen är också gratis och php-baserat och startades redan 1999.