Bröllopsfixare - Allt praktiskt beträffande Bröllopsfixare


Vad ska stå på Bröllopsinbjudningen?

Innehåll i Bröllopsinbjudan

Det innehåll som alltid ska finna med på bröllopsinbjudan är listat nedan. Ni kan dock lägga till annan information om ni så önskar.

Brudparets namn

På bröllopsinbjudan ska det framgå tydligt brudparens namn. Normat skrivs brudens namn först och därefter brudgummen.

Vigselakten

Datum och klockslag för vigselakten ska anges och var vigseln äger rum. För vigsel i kyrkor räcker det med kyrkans namn och ort men för andra typer av vigslar som borgliga eller en vigsel utomhus kan det vara bra med tydligare angivelse och i vissa fall även GPS-positioner. Positioner eller vägbeskrivning brukar inte anges på bröllopsinbjudningen utan på en bilaga.

Bröllopsfesten

Det är kutym att ange information om bröllopsfesten på bröllopsinbjudan. Det som bör anges är platsen men inte en tidpunkt om festen startar direkt efter vigseln.

Om det är några timmar mellan vigsel och bröllopsfesten ska tidpunkten för festen anges.Gästernas förväntade klädsel ska anges på inbjudan

bröllopsinbjudan ska det alltid finns med vilken klädsel och stil som bröllopet är tänkt att ha. Detta för att sätta rätt förväntningar hos gästerna och så att ingen kommer i helt fel kläder.

Klädsel på Bröllopsinbjudan
  • Högtidsdräkt - betyder frack och en vacker avancerad festklänning. Festklänningen skall inte vara vit eftersom de är reserverat för brudklänningen. För herrarna kan högtidsdräkt vara förutom frack även militär högtidsuniform eller högtidlig folkdräkt. För damerna ska festklänningen vara likt en balklänning. för damer
  • Högtidsklädsel är samma sak som högtidsdräkt
  • Smoking / Aftonklänning - betyder oftast långklänning av stiligare typ men det förekommer även kortare aftonklänningar.
  • Förmiddagsdräkt - är vanligt vi icke kyrkliga vigslar, borgliga eller ute i naturen. Damerna kan ha kort klänning eller dräkt. För herrarna gäller mörk kostym även om brudgummen kan ha jackett. Förmiddagsdräkt har man oftast om festligheterna startar innan klockan 15:00.
  • Mörk kostym - innebär för damer någon form av klänning eller dräkt.
  • Valfri klädsel - betyder att gästerna ska ha på sig något rent och snyggt som de trivs i.

När ni väljer typ av dräkt ska ni göra det enkelt för era gäster. Om alla era vänner ha frackar och balklänningar kan ni välja detta. Annars är förmiddagsdräkt eller kavaj väldigt uppskattat om ni inte vågar ha valfri klädsel.

Värdparens namn på bröllopsinbjudan

Det är vanliga att man skriver ut värdparens namn på bröllopsinbjudan så att alla vet vilka de kan vända sig till gällande svensexa och möhippan men även veta vart man kan ringa om man vill veta något eller anmäla allergier.

Om Svar Anhålles

Längs ner på bröllopsinbjudan skriver man O.S.A. (om svar anhålles) och datumet när gästerna senast ska anmält om de kan komma. God sed är också att anmäla om man inte kommer men det finns de som glömmer eller struntar i det.

Intill detta ska även kontaktuppgifter (telefonnummer) till vem som bröllopsgästen ska ringa.