Bröllopsfixare - Allt praktiskt beträffande Bröllopsfixare
Bröllop

Bröllop

Formellt sätt är ett bröllop en vigsel mellan två människor som ingår ett äktenskap. Bröllopet brukar avslutas med en större bröllopsfest där vänner och släktingar är inbjudna.

I alla kulturer har bröllopet varit en stor festlighet under livet och även om bröllopen kan vara små och enkla är det vanligt att bruden och brudgummen på något sätt klätt upp sig. Hos naturfolk och urbefolkning har bröllopet kunnat betyda färggranna ansikts- och kroppsmålningar medan i den västerländska civilisationen har ett giftermål inneburit vackra brudklänningar och större fester. Oavsett på vilket sätt eller när bröllopet utspelats har det symboliserat att två människor knyter band med varandra.

Även andra däggdjur och fåglar har bröllopsliknande ceremonier med undantaget att de inte bjuder in andra djur till festen.

Ordet bröllop

Just det svenska ordet bröllop kommer från fornnordiskan bruþlöp som innebar att bruden följe, brudlopp gick med bruden från sitt tidigare hem till sin makes hem.

Lysning - Förlovning - Vigsel - Bröllop

I processen fram till ett giftermål finns det, men måste inte, flera steg passeras.

Lysning

För medlemmar i Svenska Kyrkan kan man i brudens och brudgummens församlingar lysa ut eller meddela att bruden och brudgummen har för avsikt att gifta sig. Dessutom meddelas dagen då bröllopet kommer stå.

Förlovning

Mycket vanligt är det att man före ett bröllop förlovar sig genom att lova varandra trohet, så kallad trolovning. Förlovningen brukar oftast ske när paret bestämt sig för att gifta sig. Dock så är det mycket vanligt att par endast förlovar sig utan att planera ett bröllop eller att man inte tänkt att gifta sig alls utan bara förslovar sig.Bröllop kontra Vigsel

Bröllopet kallas hela tillställningen att gifta sig med bröllopsplanering, bröllopsfest, vigsel, och bröllopsnatt. Vigsel är den formella benämningen på att ingå äktenskapet.

Bröllopsklänningen

Bröllopsklänningen

En stor del av ett bröllop är den perfekta brudklänningen eller brudklänningen. Det finns mängder med modeller på bröllopsklänningar och det kan ta lång tid att välja ut den perfekta klänningen till bröllopet. Här finns det mer att läsa om bröllopsklänningar och hur du gör för att hitta en perfekt bröllopsklänning till bröllopet.

Plats för giftermålet

Det vanligaste är platsen att gifta sig på är i kyrkan men även tingsrätten om ni viger er borgligt är populärt. Mer minnesvärt är dock att ta med vigselförrättaren eller prästen till en plats som är speciell för er. Detta kan vara en ö i skärgården, en tur med en luftballong (dock bra med några bröllopsvittnen) eller till sommarstället. Det är ni som bestämmer exakt hur ni vill att bröllopet ska utformas och hållas där ni vill vigas.

Bröllopsfesten

Bröllopsfesten är den stora festen i ert liv och kröningen på en bröllopsdag. För ett få till en lyckad bröllopsfest om inte kostar allt för mycket pengar krävs en bra och tidig planering. Det är inte bara bröllopsfesten och er plånbok som mär bra av tidigt planering inför ert bröllop. Även ni kommer att få en lugnare och mer harmonisk resa fram till bröllopen genom att ni planerar alla detaljer tidigt.

Genom att tänka till och vara ute i god tid kan ni spara mycket pengar som ni kan ha nytta av senare i livet eller lägga på en bröllopsresa. En bröllopsfest blir inte alltid roligare för att den är dyr utan den blir så rolig som ni och gästerna gör den till. Mer om bröllopsfesten kan du läsa här.

Brudparet brukar smita från bröllopsfesten så när de andra gästerna inte märker något för att tillbringa bröllopsnatten på något mysigt hotellrum.

Bröllopsnatten

Bröllopet avslutas med bröllopsnatten som brukar spenderas på något romantiskt hotellrum eller i en bröllopssvit på en herrgård. Många tycker att valt av rum för bröllopsnatten är mycket viktig och ni kommer ändå spendera en hel del tid i rummet, ofta mer tid än i festlokalen.

Vissa provsover en natt i brudsängen innan de slutligen bestämmer sig för var de ska tillbringa in minnesfyllda bröllopsnatt.

Morgongåva

Morgonsgåvan är en gåva, ofta ett guldsmycke, brudgummen ger till bruden. Tidigare var denna morgongåva tänkt att vara av betydande värde som skulle ge bruden ett viss mått av lugn och ro ifall maken och därmed familjeförsörjaren skulle gå bort. Numer förekommer även att bruden ger maken en morgongåva.

Smekmånad och bröllopsresa

Bild på Bröllop

Att åka på en längre smekmånad eller bröllopsresa är väldigt vanligt. De flesta spara ihop pengar till att flyga iväg till något romantiskt ställe där de kan bada och äta gott men det finn många andra alternativ bröllopsresor. Här hittar du tipps på bra och billiga bröllopsresor där ni kan göra annorlunda saker som inte är alltför dyra.

Efter bröllopet

Efter bröllopet finns det många saker som behöver ordnas med och en sak som ni alltid följer av ett bröllop är årsdagen av bröllopsdagen. Vid dessa årsdagar brukar det gifta paret fira på olika sätt och nästan varje årsdag har ett namn som kan vara bra att känna igen.

Använda Bröllopskoordinator

De som har lite mer pengar, ont om tid och vill arrangera ett riktigt stort bröllop brukar använda en bröllopskordinator. Denna koordinator arbetar nästa bara med att arrangera bröllop i en eller annan form och vet även vad olika saker kostar.